Startups fra Amager, Jægerspris og Canada bruger nu Bornholm som affyringsrampe

De valgte Bornholm og 588 Startup Program som affyringsrampe. To udenøs startups og én udenlandsk startup er nu i fuldt sving med en 22 uger lang sprint.

 

Af Michael Berg Larsen / 24.06.2019

»Bornholm er kendetegnet ved en særlig pionerånd og stærk international orientering. At vi nu i den grad tiltrækker startup-virksomheder til Bornholm, og dermed allerede nu er blevet affyringsrampe for opstartsvirksomheder ovrefra – det er en milepæl. Vores størrelse og placering gør at vi altid har evnet både at række ud til hinanden og til resten af verden. Det gør Bornholm oplagt som et iværksættersamfund. Og den rolle gør omvendt øen både mere robust, mere modstandsdygtighed og mere omstillingsparat, siger viceborgmester Anne Thomas (Å) og fortsætter:

»Vi har nogle helt unikke styrkepositioner og fordele på Bornholm. Vi har nogle brancher med meget stærke brand-positioner, viden, årelange erfaringer, kompetencer, infrastruktur og stærke netværk. Dem har 588 Startup Program formået at sætte i spil og på den måde tiltrække virksomheder udefra. Det gør mig glad.«

588-konceptet er udviklet af og drives af den lokale erhvervsfremmeaktør, Business Center Bornholm med økonomisk støtte fra Bornholms Vækstforum og EU’s Socialfond.

»588 er en unik fokuseret model, hvor vi stiller bornholmske styrkepositioner og spidskompetencer til rådighed for iværksætterne. 588 er kendetegnet af et højt tempo – blandt andet fordi vi i stort omfang involverer bornholmske virksomheders know how, skills, erfaringer og netværk,« fortæller 588-projektleder Søren Femmer Jensen.

I begyndelsen af april stod 12 iværksættervirksomheder klar i Nexø. Blandt dem Jin Myung Choi fra Canada, Stine Krebs fra Jægerspris og Mads Nikolaj Brandt fra Amager.

»588’s fokus på fødevarer, design og produktion passede som fod i hose med min idé. Konceptet om, at man kan få lavet prototyper af sine designs fyldte også godt i vægtskålen,« fortæller Mads Nikolaj Brandt fra Amager som udvikler ergonomiske køkkenredskaber.

»For mig er Bornholm blandt andet kunsthåndværk, design og natur. Det er en nærmest perfekt ramme for mit plantetryks-projekt,« siger Stine Krebs og fortsætter:

»Jeg er forberedt på, at det bliver en rutsjetur, hvor vi kommer til at dele både sejre og nederlag, samt kan lære af hinanden og spejle os i hinandens processer. Jeg er så klar.«

Jin Myung Choi, Stine Krebs, Mads Nikolaj Brandt og ni andre startups er nu igang med en 22 uger lang sprint fra idé til marked. 22 uger med intensive camps, workshops, studieture og adgang til etablerede virksomheders know-how og teknologi. Fra idé og ord til handling. Hurtigt.

Web

588 – Bornholms Iværksætterprogram

Møbelfabrikken

3730 Nexø

kontakt@588.dk

»588’s fokus på fødevarer, design og produktion passede som fod i hose med min idé. Konceptet om, at man kan få lavet prototyper af sine designs fyldte også godt i vægtskålen«

Fakta / Teams 1. halvår 2019

RAR OrganiCare. Veganske hudplejeprodukter. Anita Wøldike. Allinge.
Âvijll. Ciderproduktion. Line Kramp og Alex Bredkjær. Aakirkeby.
Krebs Plantetryk. Stine Marie Krebs. Jægerspris.
Fago. Ergonomiske køkkenredskaber. Mads Nikolaj Brandt, København S
Rø Jordbrug. Grøntsager og fødevarer. Jakob Alsted. Gudhjem.
GROdesign. Økologiske sølvsmykker. Fairtrade guldsmykker. Anne-Gro Haslund. Rønne.
Viljevinkelen. Servietholde i bl.a. kobber. Tone Thunberg. Rønne.
Bornholmsk Mayo.Nathalie Stougaard. Svaneke.
Pure Rainforest Chocolate by Koefoed. Heidrun Koefoed. Hasle.
Klippeøens Trolde. Papirklip og troldehistorier. Ane Cecilie Mogensen. Hasle.
Craft and Objects. Møbler og industrielt design. Jin Myung Choi. Nexø.

Fakta / Fra idé til marked på 22 uger

588 sætter hele Bornholm i spil. Særligt inden for fødevarer, produktion, turisme og kunsthåndværk har Bornholm stærke brands, stærke virksomheder med solide netværk og en tradition for samarbejde og udvikling.

588 sætter disse styrkepositioner i spil – og inviterer bornholmske virksomheder til at være med som innovationsrådgivere.

Kombinationen af startuppernes idérigdom, nytænkning, energi og etablerede bornholmske virksomheders viden, know-how, netværk og teknologi giver gode genveje og sikrer et højt tempo.

588 er ét af flere skridt på vej mod at gøre Bornholm til et egentligt iværksættersamfund, hvor iværksættere trives og får succes. 588-konceptet skal udvikles til at tiltrække iværksættere – og være en motor, som både vil komme øen og øens virksomheder til gavn.

Startup-projekterne skal nå fra idé til marked på blot 22 uger: Virksomhedsidé, forretningsmodel, produkter, fysiske prototyper, salg-, markedsførings- og kommunikationsstrategi. Efter 22 uger skal startup-virksomheder have fundet deres vej til markedet og de har styr på organisation, finansiering og evt. investor-pitch og crowdfunding.

Kernen i programmet er 4 intensive startup-camps af hver 2 dages varighed. De afvikles i 588’s hovedkvarter på iværksætterhuset Møbelfabrikken i Nexø. I samtlige 22 uger har startup-projekterne fri adgang til lokaler og faciliteter i 588’s hovedkvarter på Møbelfabrikken i Nexø. Møbelfabrikken tilbyder endvidere overnatning, mødelokaler, værksteder med videre til fornuftige priser. Der arrangeres løbende online-sessioner og -vejledninger, og deltagerne inviteres til relevante netværksarrangementer, møder og seminarer.

588 benytter sig blandt andet af design sprint-metoden, hvor startup-projekternes ressourcer og kompetencer boostes af et skræddersyet udvalg af erhvervsfolk, rådgivere og gæster.

588 giver tilskud til f.eks. udvikling af prototyper i samarbejde med vores innovationspartnere.

Navnet 588 kommer af, at strategien er at anskue Bornholm som et 588 km2 stort økosystem for iværksætteri.

588 er Bornholms Iværksætterprogram, udviklet af og drives af Business Center Bornholm. 588 er finansieret med støtte fra Bornholms Vækstforum og EU’s Socialfond.

   

588 er Bornholms iværksætterprogram – drevet af Business Center Bornholm og finansieret med støtte fraBornholms Vækstforum og EUs Socialfond. 588 HOVEDKVARTER: Møbelfabrikken, Gl. Rønnevej 17A, 3730 Nexø – kontakt@588.dk