OM DELTAGERNE

Iværksætter-teamet og produktionsselskabet Sansâga og den digitale platform Sansâga Walks skal tilbyde stedspecifikke lydfortællinger og vandringer, som du kan lytte til på din egen telefon, hver dag, hele året.

Sansâga er gammelt nordisk begreb og beskriver en eventyrlig fortælling med rod i virkeligheden. Det er også navnet på en nyetableret bornholmsk iværksættertrio bestående af den islandske forfatter, oversætter og radioproducent Jón Hallur Stefánsson, lyddokumentarist Rikke Houd og endelig antropolog Lars Rømer, der i 2018 satte punktum for sin PhD om Bornholms levende landskaber og de underjordiske. Alle tre bor og arbejder på Bornholm.

Rikke og Jón Hallur kom i kontakt med Lars i foråret 2018, da de sammen med færøske Linda Mortansdóttir tog initiativ til et større nordisk pilotprojekt med fokus på, at udvikle lydvandringer i landskaber langt fra alfarvej på nordiske øer, blandt andet på Bornholm:

»Imens vi udviklede projektet på Bornholm kom vi i kontakt med Lars, der jo har lavet et enormt arbejde med at indsamle sagn og myter knyttet til de bornholmske landskaber,« fortæller Rikke.

»Lars arbejder på mange måder dokumentarisk og ligesom os er han også optaget af at give fortællingerne nyt liv ved at formidle dem originalt og kreativt. Det gik op for os, at vi har en masse tilfælles og at vi er gode til at få ideer og føre dem ud i livet. Og så tænkte vi, at vi med vores erfaringer, netværk og professionelle baggrunde ville kunne tilbyde noget helt særligt ved at slå os sammen som firma. Vi besluttede os for at undersøge den mulighed ved at søge sammen til iværksætterforløbet 588.« 

I løbet af 588-forløbet har gruppen arbejdet med at etablere og udvikle produktionsselskabet Sansâga og den digitale platform Sansâga Walks, der tilbyder stedspecifikke lydfortællinger og vandringer som brugeren kan lytte til på sin egen telefon, hver dag, hele året.

»Vores vision er, at udvikle en platform, der understøtter æstetisk, kreativ historiefortælling i nordiske utæmmede landskaber,« fortæller Rikke.

»Steder hvor det for eksempel kan være svært at finde rundt og hvor der måske ikke er mobildækning. Vi arbejdede allerede med idéen til en digital platform i forbindelse med vores nordiske pilotprojekt, men i løbet af 588-forløbet har vi fået sparring og rådgivning som har givet os mod på at arbejde imod en løsning, der rummer flere muligheder.«

Gruppen arbejder på en forretningsmodel, som muliggør både kommercielle opgaver, og ikke-kommercielle projekter hvor de arbejder med forskning og indsamling af kulturarv i forskellige sammenhænge.

Lokalt samarbejder gruppen blandt andet med Bornholms Museum og Naturstyrelsen om at lave vandringer omkring Sorte Muld og Hammershus i 2019.

Trioen er enig om, at iværksætterforløbet har været en stor hjælp i forhold til, at skærpe ideer og undersøge om de skal etablere en virksomhed sammen.

»Det intense iværksætterforløb kræver, at man arbejder godt sammen og fordi man skal forholde sig til mange konkrete opgaver betyder det også, at man får afklaret nogle vigtige ting i opstartsfasen. Jeg tror det giver os et godt fundament at gå videre med,« siger Lars.

Det er den fælles interesse i kulturarv og de nordiske landskaber, lydmediet og den levende fortælling, der er drivkraften bag Sansâga. Og fascinationen af alle de fantastiske historier, der gemmer sig i de nordiske landskaber. 

»Historiefortælling har altid været vigtigt for mennesket,« siger Jón Hallur, der som islænding har et langvarigt kærlighedsforhold til sagaerne og den levende islandske historiefortælling.

»Og lige nu tror jeg, at det er ekstra vigtigt, fordi den gode fortælling kan skabe forbindelse til andre mennesker, tider og steder. Den kan hjælpe os til at forstå og tale om livets store og små spørgsmål og den kan skabe sammenhængskraft i en tid hvor det måske mangler«.

Som ny bornholmer tilflyttet fra sagaernes land glæder han sig over samarbejdet:

»Når Lars, Rikke og jeg laver historier med rod i Bornholms fortid bliver det som et puslespil. Vi finder brudstykker i historisk og arkæologisk materiale, i arkiver og i folkemunde og prøver at sætte det sammen – og nogle gange opstår der små øjeblikke af magi hvor det føles som om fortid og nutid mødes. Det glæder vi os til at arbejde videre med og dele med dem, der vil bruge vores lydvandringer.«
 
Bornholmske Lars Christian Kofoed Rømer
er PhD i antropologi. Han arbejder med folkesagn og levende landskaber på Bornholm og har blandt andet forsket i underjordiske, spøgelser og liv efter døden. Lars er en erfaren foredragsholder og formidler. Han har en fortid som koncertarrangør, har spillet musik og studeret shamanisme i Guatemala.

Islandske Jón Hallur Stefánsson har, ud over at arbejde som forfatter og oversætter, en lang karriere som radioproducent og lydformidler bag sig. Han har i en årrække været ansvarlig for Islands Radios dokumentarproduktion og produceret kultur- og litteraturstof. Jón Hallur, der er filolog i spansk litteratur, har endvidere skabt lyd og musik til en række islandske teaterforestillinger og har modtaget flere priser og nominationer for sit arbejde.
 
Rikke Houd
arbejder med lyd og fortælling i radio, podcasts, teatre, udstillinger med mere og har modtaget flere internationale priser og nominationer for sit arbejde. Rikke er uddannet fra Danmarks Radios hedengangne Montagegruppe og har produceret i hele verden, fra DR, Third Ear og BBC til australske ABC og Grønlands Radio KNR. Hun underviser og formidler med fokus på radiofonisk fortællekunst og dokumentarisme og udviklet og drevet flere undervisningsprojekter for marginaliserede børn, unge og professionelle.

 

Jón Hallur Stefánsson

Rikke Houd

Lars C. Kofoed Rømer

   

588 er Bornholms iværksætterprogram – drevet af Business Center Bornholm og finansieret med støtte fraBornholms Vækstforum og EUs Socialfond. 588 HOVEDKVARTER: Møbelfabrikken, Gl. Rønnevej 17A, 3730 Nexø – kontakt@588.dk