Bornholm er vild. 588 kan blive endnu vildere…

Jeg spår, at Bornholm inden for de næste fem år for alvor vil markere sig som ét af de steder i Danmark, hvor startups når flyvehøjde hurtigere og mere effektivt end andre steder. Allerede nu lever startups længere og bedre på Bornholm end andre gode steder.  Bornholm har en spirende ambition om at blive et iværksættersamfund. Seneste skud på stammen er 588 Startup Program….

Af journalist Michael Berg Larsen / 10.11.2018

Bornholm er vild. Prøv at sige fødevarer. Prøv at sige ferie, fest, fornøjelser og aktiv fritid. Prøv at sige glas. Prøv at sige keramik. Prøv at sige industrivaskemaskiner til det globale marked. Prøv at sige emballage til fiskeindustrien. Prøv at sige McDonalds fiskeburger. Prøv at sige Christiania Bikes. Fødevarer, turisme, kunsthåndværk og produktion. Masser af virksomheder, der leverer på allerallerøverste hylde. Know-how, viden, erfaringer, teknologi, netværk i ind og udland.

Tænk hvis man smider hele eller dele af dette enorme kompetence-univers ned i en stor gryde. Forestil dig, at man så tilsætter 10 innovative start-ups. Og skruer en smule på gasblusset.

Prøv at forestille dig 588 Startup Program – Bornholms officielle iværksætterprogram. 588 er en affyringsrampe. Fra idé til marked på 22 uger. En lang sprint. Måske er du eller én du kender blandt de 10 startups, som snører skoene til september 2018: Efter 22 uger er du klar. Efter 22 uger står du med en 1:1 prototype af din idé. Du har styr på dit dna og står med et meget klart billede af af branding, markedsføring og grafisk identitet. Den første emballage, den første video har set dagens lys. Dit produkt har – i flere omgange – været en tur i testbænken . Forbrugerne har talt. Du har lyttet og din pop-up-shop giver dig de første salg. Crowdfunding-kampagnen er planlagt. Investor-pitchet sidder lige i skabet. Du har styr på team, samarbejdspartnere, netværk og de rigtige veje til markedet. Begynderfejlene rettet. Dækkene på budcyklen pumpet. Du er klar. Normalt siger man, at vækst og udvikling kræver en by med befolkning på minimum en mio. mennesker. Paradigmet siger, at vækst og udvikling kræver et veludviklet kulturliv, statsfinansieret og erhvervsrettet forskning, samt let adgang til risikovillig kapital.   Den udfordring tager 588 Startup Program livtag med. 588 udnytter bornholmske styrkepositioner. 588 engagerer de bornholmske virksomheder. 588 fokuserer på brancher og nicher, der rummer en kritisk masse viden og erfaring. Brancher og nicher, hvor vi har en lang tradition for samarbejde, netværk og udvikling: Fødevarer, turisme, kunsthåndværk og produktion.
 

Prøv at sige mad. Prøv at sige gourmet. Prøv at sige madmirakel. Du spiser godt på Bornholm. Vi har gode kokke – faktisk nogle af verdens bedste. Vi har gode råvarer. Bornholm er et spisekammer med appel: Kvalitet, storytelling og oplevelser. Antallet af nye og spændende fødevareprojekter eksploderer år for år. Vi har en unik regional fødevarestrategi. Kommunen er ambitiøs med økologien. Vi har et erhvervsfremmesystem, som går i takt. De bedste kokke dyster på havnen i Gudhjem. Ø-dækkende Madfestival. Vi har Danmarks første madkulturhus. Det gode selskab, det stærke brand, kompetencerne og netværkene har allerede trukket de første fødevare-iværksættere til Bornholm.
 

Prøv at google Bornholm og A. Espersen A/S, Beck Pack Systems og Jensen Denmark A/S. Nogle af verdens førende industrivirksomheder bor på Bornholm. Og her bor de sammen med en underskov af kreative og innovative virksomheder, hvor jern, metal og aluminium spiller en stor rolle.
 

Prøv at sige glas og keramik – uden at tænke Bornholm. Bornholm blev i 2017 udnævnt til World Craft Region – en slags Michelin-stjerne bare inden for keramik, glas og tekstil – som det første sted i Europa og som det første ø-samfund i verden. Keramikken og glaspusteriet blev ikke opfundet på Bornholm – men vi har haft leret og sandet. Og lurer man lidt i arkiver, så har vi haft en helt vild industri inden for keramik. Alene i Rønne har der været 25 terracotta-, fajance- og stenstøjsfabrikker.  Glas og Keramikskolen ligger i Nexø. Her finder du også den bornholmske keramikfabrik, der ejes af 19 keramikere/mindre virksomheder, som er gået sammen om at lave et regulært produktionssted i Danmark, hvor man både kan producere i mængde – men også et sted, hvor man kan fordybe sig og udvikle produkter i et nært samarbejde med dygtige håndværkere. Rundt om på øen finder du nogle af Danmarks dygtigste keramikere. Rundt om på øen finder du nogle af Danmarks dygtigste glaspustere. Det samme gør sig gældende indenfor tekstiler, sølv og guld. En fælles organisation, ACAP, sikrer samarbejde, udvikling og netværk. Bornholm har sågar sit eget helt unikke center for arts and crafts – nemlig Grønbechs Gård i Hasle. Samtidig afholder Bornholm internationale biennaler indenfor både glas og keramik.
 

Og så behøver vi vist ikke sige turisme. For Bornholm har været mesterskabskandidat i gæstfrihed siden jernalderen .- og givetvis ikke det værste sted, hvis man har en startup der involverer sol, sommer og strandliv. 588
 

Startup Bornholm – powered by Business Center Bornholm. Det bliver vildt.

Tænk hvis man smider hele eller dele af dette enorme kompetence-univers ned i en stor gryde. Forestil dig, at man så tilsætter 10 innovative start-ups. Og skruer en smule på gasblusset
Michael Berg Larsen
Michael Berg Larsen er journalist og iværksætter med mere end 30 års erfaring fra interesseorganisationer, dagspresse og reklamebureauer.  Han har boet på Bornholm de seneste 20 år.

   

588 er Bornholms iværksætterprogram – drevet af Business Center Bornholm og finansieret med støtte fraBornholms Vækstforum og EUs Socialfond. 588 HOVEDKVARTER: Møbelfabrikken, Gl. Rønnevej 17A, 3730 Nexø – kontakt@588.dk