Der er en stærk atmosfære af, at det kan lade sig gøre

Frederiksberg-Tejn. Jessica Jenkins og Christian Skovdal Andersen flyttede i maj 2014 til Bornholm. Med sig under armen havde de familien – og bryggeriet Penyllan.

Af Michael Berg Larsen / 15.11.2018  /

En rustik og lidt forsømt fiskefabrik. Ryggen mod varm beton. En enkelt turist reber sejlet på vej ind. Baltisk sildemåge. Tejn. Nordbornholm. Havnen. Den vildeste sommer i mands minde. En hammer. Og noget jern. Lidt vind. En bil. Tik tok. Tik tok. Tik tok. Stille. Stille. Stille.

Christian Skovdahl Andersen undskylder ventetiden. Man tror ham, når han fortæller, at han har kørt bil hele natten. Samtidig er de første nysgerrige mødt op for at sikre sig billetter til senere, til rundturen.

Selv om det er nogle år siden, selv om han har kørt bil hele natten, selv om solen er vild, selv om turisterne og en ny samarbejdspartner leger med hans opmærksomhed, så er  
han klar i spyttet, da vi for interviewets skyld skruer tiden tilbage til begyndelsen af 2014:

»Vi skal væk fra byen. Vi skal tættere på mormor. Vi skal tættere på naturen. Øl er natur og Bornholm er natur. Vi skal have implementeret en minus-stress-strategi.«

Det er normalt, at der er flere lodder i vægtskålen, når man beslutter sig for at rive familie og virksomhed op med rode og flytte fra f.eks. Frederiksberg til Tejn på Nordbornholm. 
Derfor lige et hurtigt citat fra den anden bryggeri-ejer, Jessica Jenkins:

»Og så var der en meget stærk atmosfære af, at det kan lade sig gøre på Bornholm. Der er god hjælp at hente og ikke mindst inspiration og energi fra alle de andre producenter,« husker Jessica Jenkins.

Christian nikker og supplerer:

»Bornholm er et særligt sted. Alene dét at bo på en ø langt ude i Østersøen er jo grundlæggende en romantisk fortælling, som tit og tæt har givet os et lille forspring, lidt medvind. Det er ihvertfald vores oplevelse, at man er en lidt bedre historie, fordi man kommer fra Bornholm.«

 


»Bornholm er et lidt vildt sted. Selv sådan nogle københavner-typer som os får opbakning fra de rigtigt lokale. Bornholm har omkring 600.000 gæster (turister) hvert år og rigtig mange af dem har vi mulighed for at gøre til  ambassadører ved blot at invitere dem indenfor i bryggeriet og byde på en øl,« fortæller Christian og fortsætter:

»Vi har et rigtig godt samarbejde med Svaneke Bryghus og Small Batch Brewery. Den lokale smed er en troldmand. Vi har Gourmet Bornholm. Nogle af Danmarks bedste kokke huserer på Bornholm. Vi er midt i et kæmpe fødevareunivers og har adgang til rigtig mange gode råvarer. Den bornholmske regionskommune har været en rigtig god medspiller. Det samme har erhvervsfremmesystemet. Den lokale aktionsgruppe har været flink til at booste nogle af vores investeringer.«

»Samtidig så er husleje og forsikring med videre på et niveau, så det er til at have med at gøre. Vi har købt og betalt 1.000 kvadratmeter. Vi har plads. Vi har frihed. F,eks. har vi haft  frihed til at lade noget af vores produktion være f.eks. tre år undervejs. Det giver os nogle helt unikke muligheder for at lave noget helt særligt øl. Og de muligheder tror jeg ikke, at vi ville have haft på f.eks. Frederiksberg.«

Christian Skovdal Andersen har produceret øl på højt niveau siden begyndelsen af 2003 – både i Danmark og i udlandet. Januar 2015 kunne han og Jessica slå dørene op til Penyllan på havnen i Tejn. Siden er der røget noget øl gennem ståltankene. Øl som modner langsomt. Øl som modnes på trætønder. Øl som bliver brygget med lokalt udviklet »gær-on-the-house«. Øl brygget med det bedste, den bornholmske natur kan levere af korn, frugter, urter og krydderier.

Christian åbner døren ind til det allerhelligste. Et helt mørkt rum. Et helt lukket rum. En masse tønder. Tønder med Nina, Linnea, Genevieve og Natalie. Vildgæren fra Sorthat-Muleby har fået tre år til at gøre sit arbejde. Råvarer fra Bornholm. Råvarer fra hele verden. Og i år kom de så på flaske for alvor. Ved en snigpremiere sent i 2017 overgav øl-nørderne sig og sagde ordet: ’samlerobjekt’.

Christian og  Jessica forsøger at drive  Penyllan Brewery som et mand+kone-projekt med en minus stress-strategi.

 

   

588 er Bornholms iværksætterprogram – drevet af Business Center Bornholm og finansieret med støtte fraBornholms Vækstforum og EUs Socialfond. 588 HOVEDKVARTER: Møbelfabrikken, Gl. Rønnevej 17A, 3730 Nexø – kontakt@588.dk